Polku ja vuori

Thursday, March 16, 2006

Mikrokosminen rata -meditaatio


The microcosmic orbit showing the yin (descending, in black), and yang (ascending, flame) points. These can be equated with the chakras of many New Age holistic healing systems (but less so with the chakras of original Tantra) diagram from Mantak and Maneewan Chia Awaken Healing Light of the Tao (Healing Tao Books, 1993), p.170

Hei!

Ajattelin pistää tänne yhden varsinaisen meditaatiotekniikan, joka on keskeinen osa kaikkea Chi Kungia, ja joka on yhtä ajankohtainen olipa polullaan, missä kohtaa tahansa. Tämä meditaatio käsittelee chi-energian siirtämistä kahta keskeistä meridiaania (hallitseva ja hedelmöittävä) pitkin keskittyen erityisesti merkityissä chakra-kohdissa. Tekniikka on hyvin yksinkertainen ja tästä syystä helppo oppia.

Tekniikka koostuu kahdesta osasta. Sisäänhengityksellä kuvitellaan energian nousevan keskilinjaa pitkin aina 1. chakrasta (väliliha) päälaen chakraan ja uloshengityksellä päälaen chakrasta 1. chakraan (juuri-chakra). Koko meditaation aikana kieli on hyvä pitää kitalaessa, koska tämä yhdistää energian kulun hallitsevan ja hedelmöittävän meridiaanin välillä.

Energian voi kuvitella alkuun lämpönä tai valona joka kulkee pikkuhiljaa kehoa pitkin. (Mikäli alussa tuntuu, että et pysty liikuttamaan energiaa tarpeeksi pitkälle hengityksen tahtiin niin rentouta hengitys ja keskity vain energia liikuttamiseen.) Kun keskität tarpeeksi paljon huomiota ja/tai teet harjoituksen tarpeeksi monta kertaa kykenet tuntemaan elinenergian eli chin liikkumisen kehossa.

Kun kykenet tuntemaan energian helposti ja liikuttamaan energiaa helposti keskity hetki aina jokaisen chakran kohdalla niin etu- kuin takapuolellakin. (Tämä saa sinut tietoisemmaksi chakrojen toiminnasta ja avaa chakroja). Kun harjoitus muuttuu helpoksi voit yhden sisään- ja uloshengityksen aikana tehdä useampia kierroksia.

Harjoitus on hyvä tehdä 5-10 minuuttia esim. aamuisin. Harjoitus tasapainottaa energioita ja saa sinut tuntemaan itsesi energiseksi jokaista päivää varten.

5 Comments:

  • Hei!

    Haluaisitko olla ihana, ja selittää vähän tuota chakra-juttua? Vaikka olen yrittänyt hiukan niistä lukea, ne ovat jääneet kovasti hämärän peittoon. Tiedän kyllä nimet, mutta en ymmärrä..

    By Blogger Raccoon, at 10:01 PM  

  • This comment has been removed by a blog administrator.

    By Blogger Raccoon, at 10:01 PM  

  • Chakrat (kiinassa energiapadat) ovat energiakeskuksia, joilla jokaisella on omat toimintonsa. Useimmissa perinteissä chakroja ajatellaan olevan 7 mutta joissakin perinteissä puhutaan myös 13 suuremmasta chakrasta.

    Näiden suurempien chakrojen lisäksi on olemassa lukematon määrä pienempiä chakroja esim. kämmenissä, jalkapohjissa, polvissa, ja kyynertaipeissa.

    Chakrat ovat kohtia, joissa energiakanavat (kiinassa meridiaanit, intiassa nadit) yhtyvät suuremmaksi kokonaisuuksiksi.

    Käytännöllisimmän kuvan chakroista saa ehkä miettimällä jokaisen toimintoja. Ensimmäinen chakra (joka sijaitsee välilihassa) on niin sanottu juurichakra, jonka kautta maan energia virtaa ihmiseen.

    Tämä chakra sisältää ihmisen elinenergian ja se aktivoituu ihmisen syntyessä. Siihen liittyvät myös voimakkaasti perusturvallisuus, yhteyden kokeminen maahan ja vuodenaikoihin, hengissäpysyminen, elämä ja kuolema yms. Myös omaan heimoon tai maahan kuuluminen koetaan täällä.

    Jokainen chakra vastaa tietyn kehon osa-alueen toiminnasta ja 1. chakra vastaa jalkojen ja häntäluun alueista.

    Eli mikäli ihminen kokee jatkuvaa turvattomuutta, kokee että hänen ei kuuluisi olla täällä (maapallolla), kokee elämisen jatkuvana taisteluna tms. hänen 1. chakransa voi olla sulkeutunut tai vain vähän auki. Myös muiden heimojen, ihmisten tai rotujen uhkaksi kokeminen juontaa usein täältä juurensa.

    Mikäli henkilö kokee olonsa turvalliseksi, kokee yhteyttä luontoon ja maapalloon jne. tämä chakra on auki ja sen energia voi vapaasti virrata ihmisessä.

    2. chakra on chi-energian, seksuaalienergian, tahdonvoiman, luovuuden ja tunteiden keskus. Se sijaitsee noin kämmenen leveyden navasta alaspäin. Jos tämä keskus on auki henkilö pystyy ilmaisemaan omaa seksuaalisuuttaan, luovuuttaan ja tunteitaan vapaasti ja helposti. Ja tietysti myös päinvastoin. :)

    3. chakra on henkilökohtaisen vapaan tahdon, tilan ja voiman keskus, tässä keskuksessa erotetaan karma ja dharma toisistaan. Jokaisen henkilön omatunto asustelee myös täällä (erotukseksi sydänäänestä) ja se kertoo mikäli joku yrittää rikkoa sinua tai sinä jotain muuta vastaan (eng. gut feeling) pienenä nykäyksenä vatsanpohjassa.

    3. chakra on myös pettämätön valheen paljastaja kun sitä oppii käyttäämään. Joka kerta kun joku valehtelee tunnet pienen nykäyksen vatsanpohjassa.. Tämä chakra sijaitsee solar plexuksen kohdalla ja on myös vastuussa yhdessä 2. chakran kanssa ruuansulatuksesta.

    Tässä keskuksessa käydään kaikki valtapelit (uhri, hyväksikäyttäjä, syyttäjä, sankari).. Jokainen tietää varmasti tunteen, joka tulee väittelystä, jossa ei yritetä löytää totuutta vaan koitetaan voittaa. Se mitä tapahtuu energiatasolla on, että molemmat lähettävät koukkuja, joilla koittavat kiskoa toisistaan energiaa itselle.

    Tästä syystä jotkut ihmiset jäävät koukkuun vallankäytöön.. Sitä kautta saa enemmän energiaa kuin itsellä olisi muuten. Tosin tällä on tietenkin karmiset seuraukset. Myös kaikki addiktiot liittyvät oman vallan antamiseen pois itseltään.

    3. chakra vastaa myös toiminnasta astraalitasolla, jonne menemme nukkuessamme. Nämä kolme ensimmäistä chakraa vastaavat kolmea ulottuvuutta, jotka ovat fyysisessä maailmassa ja auttavat navigoimaan dualistisessa maailmankaikkeudessa.

    Ihmiset voivat uhrata koko elämänsä valtapeleille ja energian imemiselle hakemiselle jne. muista, jos he eivät osaa/halua/uskalla ottaa sitä pientä askelta joka on 3. ja 4. chakran, vallan ja rakkauden välillä.

    4. chakra sydänchakra on rakkauden ja myötätunnon keskus. Tässä keskuksessa on kaikki se energia, jota ihminen voi koskaan tarvita. Sitä ei tarvitse muilta ihmisiltä, asioilta tai tavaroilta.. Avaamalla sydämen saa kaiken ja enemmän.

    Kun ihminen ei pelkää näyttää rakkauttaan hänen kehonsa asentonsa on pysty ja rintakehänsä avoin. Hän antaa rakkauden virrata lävitseen maailmaaan ja takaisin.

    Täällä asustelee myös sydänääni, se pieni tyranni, joka oli ainoa tyranni, jonka Gandhi hyväksyi. Se on se guru, jota useimmat etsivät ulkopuolelta ja ainoa, jonka tarvitset. Ei ole kysymystä, johon se ei osaisi vastata.

    Rakkaus voi ylittää ajan ja paikan ja matkustaa mihin hetkeen tahansa poistamaan, minkä tahansa karman alkusyyn ja siten poistaa kaikki siitä seuranneet karmiset seuraukset .

    5. chakra on ilmaisemisen chakra. Sillä me kerromme totuutemme, kommunikoimme muitten kanssa ja olemme samalla hetkellä yhteydessä jokaisen ja kaiken kanssa maailmankaikkeudessa. Tähän chakraan liittyy myös ns. todistajan tilan löytäminen. Sen, että voi seurata, kuinka omat tunteet raivoavat sisällä ja silti olla täysin rauhallinen. Tai voi seurata kaikkea, mitä tekee ilman subjektiivista suodatinta.

    5. chakra sijaitsee kurkussa ja vastaa hartioista, käsistä kurkun alueesta ja kuulosta.

    6. chakra on sisäisen näkökyvyn, mielikuvituksen, kokonaisuuksien havaitsemisen ja intuitiivisen tietämyksen chakra. Tämä on se kolmas silmä, jonka avaamalla voi nähdä minne tahansa milloin tahansa.

    7. chakra, päälaen chakra eli kruunuchakra on monimutkaisin kaikista sillä sanotaan olevan 1000 tehtävää. Sitä kautta olemme yhteydessä maailmankaikkeuden/auringon energiaan sekä Jumaluuteen, Energiaan ja MINÄ OLEN -tilaan.

    Huh tulipas pitkä kirjoitus.. Jaksaakohan kukaan lukea tänne asti. No joka tapauksessa tässä oli lyhyt kuvaus chakroista yleisellä tasolla. Jokaiseen liittyy vielä monia asioita, mutta koitin saada pääasiat esille. Lisäkysymyksiä otetaan vastaan.. :)

    By Blogger pikku-Ope, at 7:35 AM  

  • Jaksaa, jaksaa. :) Kiitos, tuo selvensi jo hyvin... Luulen tietäväni ainakin jotkut tuossa mainitut tunteet ja miten ne tuntuvat kehossa. En ikinä vaan tiennytkään, että niillä on jokin näin suuri merkitys..

    Pitääkin ruveta lukemaan enemmän aiheesta.

    By Blogger Raccoon, at 10:02 AM  

  • Hyvä jos oli apua! :) Kyllä tosiaan ne pienet tuntemukset ovat tärkeitä. Useimmat eivät vain yleensä kiinnitä niihin huomiota..

    Tuossa http://www.kundalini-teacher.com/chakras/chakras.html linkissä on paljon tietoa osasta chakroja esim. 3. ja 4. chakrasta. Sivusto on vielä kesken joten kaikista chakroista ei löydy tietoa, mutta niistä, mistä on, löytyy on hyvin kattavaa infoa.

    p-O

    By Blogger pikku-Ope, at 7:48 AM  

Post a Comment

<< Home